Określenia „nadwaga” i „otyłość” często opisują stan organizmu, który zgromadził zbyt dużą ilość tkanki tłuszczowej. Tkanka tłuszczowa to jedna z podstawowych tkanek występujących w naszym ciele. Pełni ona wiele funkcji: zapewnia ochronę przed zimnem, chroni organy wewnętrzne i towarzyszy procesom tworzenia niektórych ważnych hormonów.
U zdrowego człowieka tkanka tłuszczowa stanowi od 1/4 do 1/6 masy ciała (u kobiet jej udział jest proporcjonalnie większy niż u mężczyzn). Przekroczenie tej granicy zwiększa ryzyko wystąpienia wielu poważnych problemów zdrowotnych.
Jaka jest różnica między nadwagą a otyłością? Nie każdy wie, jak je odróżnić. Jednym ze skutecznych sposobów odróżnienia nadwagi od otyłości jest ustalenie wskaźnika masy ciała BMI (Body Mass Index). Mierzy on wagę w stosunku do wzrostu w następujący sposób:
BMI = masa [kg] / (wzrost [m])2
Dla przykładu: Osoba X waży 80 kg i mierzy 1,65 m.
Obliczenia wyglądają tak: BMI = 80/1,65² = 80/2,72 = 29, 41
Ta liczba zgodnie z interpretacją wyników BMI oznacza, że osoba X ma nadwagę.
Dla osób dorosłych wartość BMI wskazuje na:
<16,6 – ciężkie niedożywienie
16,0-16,9 – niedożywienie średniego stopnia
17,0-18,4 – łagodne niedożywienie
18,5-24,9 – prawidłowa masa ciała
25,0-29,9 – nadwaga
30,0-34,9 – otyłość I stopnia
35,0-39,9 – otyłość II stopnia
⩾ 40,0 – otyłość III stopnia (tak zwana olbrzymia)
Stan, w którym BMI danej osoby wynosi od 25 do 30 kg/m2, określa się jako „nadwagę”, a osobę, której BMI przekracza 30 kg/m2, określa się jako osobę „otyłą”.
Ponieważ wskaźnik BMI nie pozwala odróżnić masy tłuszczowej od masy mięśniowej, w niektórych przypadkach BMI może nie być bardzo dokładnym wskaźnikiem ogólnej ilości tkanki tłuszczowej, szczególnie u osób o znacznej masie mięśniowej (np. sportowcy) lub u osób o mniejszej niż przeciętna masie mięśniowej (np. osoby w dojrzałym wieku). Z tego powodu dokładniejszym narzędziem do diagnostyki są analizatory składu masy ciała.
W naszym studio Prime FIT każdy ma szanse zdiagnozować skład swojego ciała. Polecamy konsultację, podczas której przeprowadzona zostaje analiza składu ciała za pomocą certyfikowanego urządzenia marki Tanita, które monitoruje BMI, poziom tkanki tłuszczowej, mięśniowej, otłuszczenie narządów wewnętrznych (tzw. tłuszcz trzewny), poziom nawodnienia organizmu oraz określa wiek metaboliczny danej osoby. Urządzenie Tanita dokonuje szczegółowej analizy i generuje wydruk parametrów, które można poddać analizie porównawczej po wprowadzeniu zmian w stylu życia (dieta, trening, tlenoterapia, masaże) w celu wyeliminowania zbędnych kilogramów.